KAKO SU SE PROVELI – DEJAN DŽUNJA – EGW #4 2015

Pozdrav, moje ime je Džunja Dejan, studiram E2 na Fakultetu Tehničkih Nauka. Kada sam upisao faks, želeo sam da postanem član neke studentske organizacije. Dakle da budem deo nečega tj učestvujem u nečemu. Svi vi znate da BITI STUDENT TJ. STUDIRATI, NE ZNAČI SAMO ŠTREBATI PO CEO DAN, SVAKI DAN !

I na prvi dan studija, ja neiskusni brucoš šetao sam tako hodnikom, i naišao na EESTEC studente koji su delili letke. Video i rekao sebi: LETS GIVE IT A SHOT

Otišao sam na sastanak za brucoše, da vidim o čemu se tu radi. Dakle prvi utisci… ODLIČNI

Budeš akivan u EESTECu tj. u svom lokalnom komitetu Novi Sad, i putuješ za male pare CELOM EVROPOM! Pa da nabrojim neke gradove: Minhen, Tampere, Madrid, Lisabon, Skoplje, Zagreb, Budimpešta, Aachen, Sarajevo, Istanbul, Trst, Podgorica, Atina, Riga, Ankara (znam to nije Evropa) … Ovo su gradovi kojih sam se setio, a ima ih previše za zapamtiti.

Ono što bih želeo da napomenem jeste da biti aktivan u EESTECu, znači prisutvovanje sastanicma, učestovavanje u njihovim projektima (KONTEH, Soft Skills Academy) itd. Dakle uopšte vam ne treba puno vremena za ovo, osim ako vi to ne želite!

Hajde da skratim priču i da krenema sa opisom mog prvog putovanja, a ovaj tekst gore nije bio potreban, a napisao sam ga kako bih izrazio oduševljenje ovom organizacijom!

Moje prvo putovanje

Prijavio sam se za letnju razmenu #EGW4 (eestecers gone wild 4) koja traje 5 dana na Ohridu u Makedoniji. Participacija za ovo je bila smešna (77e = spavanje, doručak, ručak, večera, dnevne , noćne žurke  neograničena konzumacija pića itd.). Prijavilo se nas 80 iz cele Evrope + domaćini u Makedoniji, dakle bilo nas je više od 100 !
Zar već ne zvuči sjajno!? Hajde da vam nabrojim iz kojih država su svi participanti… Srbija, Hrvatska, Bosna, Crna Gora, Španija, Portugal, Grčka, Turska, Švajcarska, Švedska, Francuska i Makedonija naravno… Izvinjavam se ako sam neku državu zaboravio…

1

Prelepi Ohrid!

Relacija “700km“ (Novi Sad – Beograd – Skoplje – Ohrid)

Dakle kako smo mi došli do Ohrida? Svi smo se dogovorili da se nađemo u Beogradu, kako bismo stigli na voz za Skoplje. Prvo smo mi Novosađani išli busom do Beograda, pošto je “brzi voz” kasnio 70 minuta. U Beogradu smo se naravno našli sa Beograđanima i došlo je još njih iz Bosne . Na slici dole je ekipa koja je krenula iz Beograda 🙂

2

Brzo smo mi došli (“dotruckali“) do Skoplja, za “samo“ 13 sati . Ali zauzeli smo ceo vagon, tako da nije bilo dosadno. Kada smo KONAČNO stigli do Skoplja, uhvatili smo prvi bus za Ohrid, i stigli smo tamo za 3 sata. Mi umorni i prebijeni od puta, a tamo žurka samo što nije počela

3

Žurke, smeštaj, hrana, EESTEC spirit, SVEEE!!!

Dakle stigli smo! Muzika trešti i puno ljudi igra na velikoj livadi odmah blizu našeg smeštaja. Bili smo smešteni u nekim barakama, imali smo svi zajednički toalet i nije bilo puno tople vode u tuševima, neke devojke su vrištale u toku tuširanja .

U cilju boljeg i lakšeg upoznavanja sa ljudima, Makedonci su nas razbacali po sobama, tako da sam bio cimer sa Djanom (Can), Ozanom (Ozan) iz Istanbula, i Ognjenom iz Sarajeva. Bio sam uzbuđen zato što sam polako počeo da upoznajem EESTEC članove iz cele Evrope. A i uvežbao sam malo svoj engleski 🙂 . Dakle žurka za mene još nije počela, a ja oduševljen! Ozan i Djan su na kraju imali veliki vokabular psovki na srpskom jeziku, a ja veliki vokabular psovki na turskom, koji sam znao par dana pa nažalost zaboravio.

Kada su nas smestili dobili smo raspored, dakle kada je doručak, ručak, večera, žurka, plaža… Nemojte shvatiti pogrešno, nismo morali da se držimo rasporeda, mogli smo otići na plažu kada god smo želeli.

Dakle… Čega je sve bilo na rasporedu… pa svega! Imali smo žurku na brodu na putu do Svetog Nauma, imali smo još raznih žurki, vodili su nas na razne plaže Ohridskog jezera, moja omiljena plaža je Gradište. Prelepa plaža, ležaljke, muzika i cuga.

54

 

INT night (Internacionalno veče)

Dakle na svakom EESTEC eventu, jedno veče bude internacionalno veče. To je veče gde participanti iz svake države dobijaju po sto, i na tom stolu stavljaju svoju tradicionalnu hranu i piće. Ono što je meni bilo zanimljivo je to što su organizatori eventa, morali da odrade “krug smrti”, što znači da su morali da popiju čašicu tradicionalnog pića i pojedu malo hrane sa svakog stola! A stolova je bilo puno…

Ovo je meni bilo najlepše veče, i ono što se meni najviše svidelo je videti te sve studente različitih nacionalnosti kako se druže, bez ikakvih diskriminacija i incidenata.

Od hrane je bilo svega… Našeg kulena, pršute iz Dalmacije, turskih baklava, delighta, švajcarskih čokolada, sireva iz Portugala, grčkih salata itd itd, nemoguće je nabrojiti!

Farewell night

Kako ime kaže ovo je bila poslednja žurka. Po tradiciji, svaki lokalni komitet poklanja neki poklon ( najčešće piće ) domaćinima . Ovo je bila odlično druženje. Priznajem, otišao sam ranije, jer više nisam mogao, nisam imao snage, a mislio sam da će 5 dana biti malo .

Ne ne ne, ovo nije kraj… Sutradan smo se spakovali I pravac Skopje! Gde!? Pa u kafanu . Ovo je bilo jako dobro, uživao sam. Kada smo stigli, presvukli smo se na železničkoj stanici, i sačekali druge da stignu.

Kraj putovanja!

Posle smo otišli do nekog parka, i tamo smo se još družili. Bilo je 3h ujutru a voz je trebao da krene u 8h. Na kraju smo se svi počeli polako da se razilazimo, pa nas je ugostio Adrijan na par sati kako se ne bi smrzavali napolju i hvala mu još jednom za to . Avantura se završava, stižemo na voz i krećemo za Beograd.

Moram reći da sam čak malo skratio tekst, kada bih sve pisao ovaj post bi mogao da se odštampa u jednu veliku knjigu. Bilo je još svakakvih sprdnji i smešnih događaja, od vijanje žabe po hodniku do upadanja u sobe i bacanja žive kokoške na studente koji su spavali. Znam, ovo je nešto što se ne viđa svaki dan.

Ono što bih rekao za kraj je da mi se sve ovo jako svidelo i povećalo mi je želju da još više krenem da putujem preko EESTECa. Makedonci, vidimo se i sledeće godine! Adiós!

P.S. Ispod ovog teksta sam postavio još par slika, pa bacite pogled 😉


10
1112

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *