Upoznajte SSA bord – Marko i Boško

Soft Skills Academy je seminar mekih veština koji se u novembru prošle godine održao treći put u organizaciji EESTEC LC Novi Sad. Tokom seminara, 45 odabranih studenata je imalo priliku da pohađa radionice i predavanja na temu ”Komunikacione veštine i liderstvo”, pri čemu su stekli veštine potrebne za napredovanje u budućoj karijeri. Polaznici su imali priliku da dobiju savete na temu komunikacije, podsticanja, kako sebe tako i drugih, kao i ostvarivanja ciljeva kroz metode predstavljanja, pregovaranja, ubeđivanja i saradnje sa drugima.

_______________________________________________________________________________________________________________

Koordinator za odnose sa kompanijama Marko Prodanović i koordinator za odnose sa robnim sponzorstvima Boško Jovanović su bili zaduženi za komunikaciju sa kompanijama i potencijalnim sponzorima na prošloj Akademiji. Oni su studenti druge godine Fakulteta tehničkih nauka.
Pročitajte u nastavku kako su ovi momci postali članovi EESTEC-a i šta su naučili radom na projektu. Pored organizacije SSA, Boško je trenutno koordinator na internacionaloj radionici koja će se održati u maju, a Marko aktivno pomaže u organizaciji drugih projekata.

1. Kako ste postali član EESTEC LC Novi Sad?

Marko: U EESTEC sam se učlanio zahvaljujući jednom starijem kolegi koji mi je ispričao šta je EESTEC i kakve sve mogućnosti pruža.

Boško: Oduvek sam imao želju da putujem i otkrivam nova mesta. Videvši kako moji stariji drugari koji su na fakultetu na razne nacine putuju i posećuju razna mesta i ja sam odlučio, kada upišem fakultet, da ću potražiti nešto slično. Prvih dana na fakultetu ugledao sam neki plakat na kome je bila kazaljka od kompasa i pisalo je Evropa. To mi je privuklo pažnju i zastao sam i pročitao malo više o tome, uzeo sam kontakt i učlanio se u facebook grupu. Počela su mi stizati obaveštenja za sastanke i tako je sve počelo…

17193694_10210665598470512_1909287545_o

2. Koji događaj je najvažniji za vas i zašto?
Marko: Svakako da je to Soft Skills Academy. To mi je bio prvi put da radim na nekom projektu kao koordinator. Ne samo što sam stekao jako lepo iskustvo družeći se sa EESTEC-ovcima na sastancima koji su trajali neretko i do kasno u noć već i što sam uspeo bolje da upoznam sebe i da uvidim kako mogu da napredujem.

Boško: Prvi projekat na kojem sam bio koordinator je Soft Skills Academy koja je održana u novembru 2016. godine. To je, do sada, najvažniji događaj u EESTEC-u za mene, jer sam na tom projektu, pre svega, stekao divne prijatelje sa kojim sam radio i stekao dragoceno iskustvo koje će mi kako na narednim projektima u EESTEC-u tako i u budućoj karijeri mnogo značiti.

3. Šta vas je motivisalo da učestvujete u organizaciji prvog projekta i kakva su vaša iskustva?

Marko: Tek kad sam završio srednju školu shvatio sam da su vannastavne aktivnosti stvari koje najviše ostaju u sećanju tokom školovanja, zato sam želeo da budem deo što više takvih aktivnosti kad dođem na fakultet. Čim sam saznao za mogućnost putovanja i rada na projektima odmah sam odlučio da se učlanim u EESTEC. Iako sam tek nešto više od godinu dana član, stekao sam mnoga zanimljiva iskustva.

Boško: Još razloga zbog kojih sam se učlanio u EESTEC pored putovanja jeste druženje i rad na projektima. Od starijih kolega sam čuo da se radom na EESTEC projektima stiče veliko iskustvo i dobro druženje pa odlučih da se upustim u to. I nisam pogrešio. Stvarno jedno divno iskustvo 🙂

ssa-0529

4. Šta ste naučili kroz rad na projektu?

Marko:Pored toga što sam naučio puno stvari na treninzima same Akademije dosta sam naučio I kroz rad u organizacionom timu. Naucio sam dosta stvari iz oblasti komunikacionih veština, stekao iskustva sa poslovnih sastanaka sa kompanijama, ali možda najznačajnije mi je bilo to što sam naučio kako da bolje planiram svoje vreme.

Boško:Rad u timu i vođenje tima, definitivno!

17200291_10210665598870522_1245185309_o

5. Koje iskustvo u EESTEC-u vam je bilo najzanimljivije?

Marko: Svako druženje u EESTEC-u donosi neko novo iskustvo, ali najzanimljivije iskustvo do sad mi je bio roštilj na proleće prošle godine.

Boško:Teško pitanje, svaki događaj u EESTEC-u je priča za sebe i zanimljiv je na svoj način koji se ne može porediti sa ostalim, ali jedan događaj u EESTEC-u na mene je ostavio posebno jak utisak. To je bio feedback sastanak posle Soft Skills Academy-e u novembru i ja nisam mogao da verujem da ljudi sa kojim si tako dobar, s kojima se zezaš i provodiš dane, tako iskreno i otvoreno pričaju o svim tvojim vrlinama i manama a ti to sve prihvatiš na tako pozitivan način.

6. Šta biste poručili članovima našeg lokalnog komiteta?
Marko: Preporučio bih im da se što više aktiviraju jer je EESTEC nepresušan izvor novih znanja, iskustava i prijateljstava. Takođe bih im preporučio da ako do sad nisu, što pre otputuju negde i osete šta znači “EESTEC Spirit”.

Boško:Družite se, putujte i usavršavajte se kao ličnost kroz rad na projektima.

7. Gde ste putovali preko EESTEC-a, na koje razmene biste voleli da odete?
Marko: Nakon uspešno održane akademije otputovao sam na radionicu u Istanbul. Voleo bih da se opet vratim tamo jer sam upoznao fantastične ljude i super se proveo, ali bih voleo i da odem u neki od većih Evropskih gradova kao sto su Cirih ili Minhen.

Boško:Prošle godine preko EESTEC-a posetio sam Grčku, Patras. Bila je to razmena operation S.U.N. Jedno divno iskustvo, pogotovu jer je to bio prvi event za mene pa nisam ni znao šta mogu da očekujem, ali 7 dana partijanja sa “ludim” EESTEC-ovcima zar može da ne bude dobro?
Dok sam u EESTECU-u volio bih da posetim neki event u Skandinaviji, Francuskoj i Španiji, ali videću gde će me put odvesti…

8. Planovi za budućnost? (projekti, putovanja…)
Marko: Planiram da se malo više posvetim fakultetu nego što sam to do sada radio i da iskoristim svaku priliku za putovanje sa EESTEC-ovcima koja mi se ukaže.

Boško:U budućnosti planiram da nastavim sa radom na projektima i usavršavanju sebe kao ličnosti i naravno da više putujem a žurke i druženje se podrazumeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *