UPOZNAJTE SSA BORD – Milica i Drago

Soft Skills Academy je seminar mekih veština koji se u novembru prošle godine održao treći put u organizaciji EESTEC LC Novi Sad. Tokom seminara, 45 odabranih studenata je imalo priliku da pohađa radionice i predavanja na temu ”Komunikacione veštine i liderstvo”, pri čemu su stekli veštine potrebne za napredovanje u budućoj karijeri. Polaznici su imali priliku da dobiju savete na temu komunikacije, podsticanja, kako sebe tako i drugih, kao i ostvarivanja ciljeva kroz metode predstavljanja, pregovaranja, ubeđivanja i saradnje sa drugima.

_______________________________________________________________________________________________________

Danas ćete imati priliku da se upoznate sa Milicom Maravić, glavnom koordinatorkom projekta, i Dragom Stevanovićem, koordinatorom za akademski deo. Drago je svojim radom i zalaganjem na projektu omogućio da studenti Univerziteta u Novom Sadu slušaju i steknu nova znanja i veštine koja su im prenela stručna lica tokom seminara. Na čelu organizacionog tima projekta bila je Milica i ona je svojim prethodnim iskustvom uspela da zajedno sa celim svojim timom doprinese širenju značaja Soft Skills veština među studentima.
Drago i Milica su studenti treće godine Fakulteta tehničkih nauka i trenutno se spremaju da predstave Lokalni komitet Novi Sad tokom narednog Kongresa koji će biti organizovan u Ljubljani od 22. do 28. aprila. Oni će sa vama podelite deo svog EESTEC iskustva

1. Kako ste postali članovi EESTEC LC Novi Sad?

Drago: Prve nedelje fakulteta imali smo svečani prijem brucoša u nekom od amfiteatara. Nakon govora dekana, kad sam krenuo kući, vidio sam nekoliko momaka i djevojaka u crvenim majicama sa, sad već dobro poznatim flajerima na kojima su bile zalijepljene bombone. Da li me to privuklo? Ne znam, ali popunio sam prijavu i ubrzo nakon toga otišao i na moj prvi Sastanak svih članova. Here I am now 🙂 Ono što me je istinski uvuklo u te crvene majice bila je atmosfera među ljudima, taj fenomenalan način da se kroz zabavu i druženje napreduje i ostvaruju neki važniji i ozbiljniji ciljevi. Ima tu i drugih stvari, shvatićete iz narednih odgovora.
Milica: Kad sam došla na FTN, tražila sam studentsku organizaciju koja nudi stručne razmene i radionice. Već prve nedelje predavanja grupa studenata u crvenim majicama je upala u amfiteatar, ukratko su nam predstavili čime se EESTEC bavi i pozvali nas na sastanak. Tada sam zvanično postala član udruženja i tu počinje moja EESTEC priča.

15230577_623950951063381_776421559429607650_n

2. Koji događaj je najvažniji za vas i zašto?

Drago: Trenutno, kad se osvrnem na dosadašnje vrijeme provedeno u eestec-u, rekao bih da je to ovogodišnji Soft Skills Academy gdje sam imao ulogu koordinatora za akademski program. Kako su osnovni cilj Soft Skills akademije predavanja i radionice, ovo je pozicija koja nameće veliku odgovornost, ali i pruža i veliko zadovoljstvo. Zaista sam se osjećao sjajno tih par mjeseci radeći sa odličnim timom kreativnih eestecovaca, rješavajući sve probleme koji su nam se pojavljivalji, uživajući u “tim bildinzima” i sastancima do ko zna koliko sati noću 🙂 Jedno odlično iskustvo gdje sam stekao dosta znanja, vještina, kontakata i prijatelja. Ponosan sam na to što smo uspjeli da održimo trend razvijanja i napredovanja ovog projekta u svim sferama.
Milica: Teško mi je da izdvojim jedan događaj kao najznačaniji. Počevši od prvih projekata na koijma sam radila samo promocije i delila flajere, zatim prvi put kada sam bila koordinator a posle toga i glavni organizator projekta. Svaki je obeležio jedan period u mom životu i doprineo jednim lepim iskustvom. Ako bih morala da izdvojim jedan projekat to bi bio Soft Skills Academy. Nekoliko meseci rada sa divnim mladim, ambicioznim ljudima. Mnogo truda je uloženo u ovaj projekat i mi smo zajedno s njim mnogo napredovali i naučili.

15253567_623947927730350_7764299420271408750_n

3. Šta vas je motivisalo da učestvujete u organizaciji prvog projekta i kakva su vaša iskustva?

Drago: Na prvom projektu sam učestvovao još u prvoj godini “eestecovanja”. To je bio Konteh 2015. godine gdje sam imao poziciju koordinatora za informacione tehnologije. Prije tog konteha, u eestecu je svakog vikenda Duško Trifković držao radionice WEB programiranja i dizajna kojima sam ja, kao brucoš željan znanja i napredovanja, posjećivao mnogo pažnje i vremena. Upravo to me i dovelo do te pozicije na kontehu. Konteh je naš najveći i najvažniji događaj, iako tad nisam ni bio svjestan i nisam imao pojma u šta se upuštam, ali ponosan sam što sam bio dio jednog konteh tima i nadam se da ću opet imati priliku da na neki način, sa svojim novim iskustvima i znanjem učestvujem u nekom od narednih Konteha.
Milica: Prvi projekat na kom sam radila u EESTEC-u je bila internacionalna radionica Sandbox u Novom Sadu. Ono što me je motivisalo da se uključim u organizaciju naše radionice jeste moje prvo EESTEC putovanje. To je bila razmena u Grčkoj. Poznanstvo sa mnogo studenata širom Evrope iz najrazličitih zemalja, kultura i običaja ali sa istim ciljem da maksimalno iskoriste svoje godine studiranja i da uzmu više nego što fakultet može da ponudi. Tada sam prvi put osetila čuveni EESTEC spirit koji me je ubrzo osvojio svojom fantastičnom energijom. Nakon jednog divnog iskustva poput tog, želela sam da omogućim drugim studentima slično iskustvo, na neki način da se odužim eestec-u za sve prilike koje je meni pružio.

15259419_623947971063679_8335985489779702349_o

4. Šta ste naučili kroz rad na projektu?

Drago: Kroz eestec i rad na projektima sam naučio mnogo stvari i to je ono zašto ustvari toliko volim i cijenim te crvene majice, bijelu “glavudžu” na ljubičastoj podlozi (kako smo mi zvali logo SSA), onog malog čovječuljka na plavo-sivom nečemu (konteh, naravno :D). Naučio sam mnogo toga o timskom radu, o odgovornosti za posao koji sam prihvatio, kako rasporediti vrijeme tako da nijedno od mojih interesovanja “ne trpi” zbog posvećenosti nečemu drugom. Takođe, naučio sam mnogo toga o poslovnoj komunikaciji i komunikaciji uopšte. Ima tu mnogo stvari… Mislim da su te steknute vještine i iskustva koja nosimo iz Eestec-a velika prednost u odnosu na ostale “samo-studente”, jer je to znanje koje se uglavnom stiče radom, učenjem od kolega i učenjem na greškama koje u poslovnom svijetu koštaju mnogo, a u eestecu su besplatne!
Milica: Radom na projektima sam naučila da organizujem vreme, naučila sam da vodim tim i da budem deo tima. Imala sam priliku da učim od ljudi oko sebe, na tuđim ali i na svojim greškama.

15317978_623988731059603_5979703051428495370_n

5. Koje iskustvo u EESTEC-u vam je bilo najzanimljivije?

Drago: Jedno od definitivno najboljih putovanja u mom životu, ako ne i najbolje, je Greece Me Up, moj prvi eestec event, razmjena koju organizuje LC Atina. Posljednjih 5 dana jula prošle godine proveo sam kampujući sa oko 80 eestecovaca na malom grčkom ostrvu Antiparos, raj izdvojen od ostatka svijeta. Tih 5 dana su nešto na šta me jos uvijek podsjećaju mnoge slike, pjesme, ljudi… Čekam da ponovo objave event i ove godine, već imam spremljeno pismo za prijavu 🙂
Milica: Najzanimljivije iskustvo u EESTEC-u je mi je definitivno ulazak u bord. Pre pola godine, postala sam PR udruženja i zajedno sa još četiri člana deo izvršnog odbora za 2016/2017. godinu. Zalazimo u drugu polovinu našeg mandata ispunjenog raznim avanturama, putovanjima, druženjima ali i neprospavanim noćima, nerviranjem i maratonskim sastancima. Počevši od HOBOM-a prošlog leta, odnosno prenosa znanja sa prethodnim bordom do danas, naučili smo mnogo jedni od drugih. Od pet poznanika željnih da rade u EESTEC-u, postali smo prijatelji.

6. Šta biste poručili članovima našeg lokalnog komiteta?

Drago: Ne propuštajte prilike koje vam se nude u eestecu, a imate ih pune šake. Na Facebook grupi eesteca pojavio se jedan tekst koji je napisala jedna djevojka. To je doslovno prava definicija eesteca, koja kaže “eestec je sve ono što ti želiš da bude”. Za neke je to rad na projektima i lično usavršavanje, za neke putovanja i sticanje prijatelja, za neke žurke i partijanja… Napravite svoju dobitnu kombinaciju, svoju ličnu eestec priču koja će vama najviše odgovarati! Srećno!!!
Milica: Četiri godine će proći svakako, na vama je da odlučite na koji način želite da ih iskoristite. EESTEC pruža priliku za spajanje zabavnog i korisnog. Omogućava širenje znanja iz raznih oblasti kroz stručne razmene, sticanje iskustva radom na projektima a takođe i poznanstva sa budućim inženjerima iz cele Evrope.

7. Gde ste putovali preko EESTEC-a, na koje razmene biste voleli da odete?

Drago: Preko eesteca sam putovao na 2 razmjene, već pomenuti Greece Me Up u Atini i Oktoberfest u Minhenu, krajem septembra prošle godine. To je bilo još jedno fenomenalno iskustvo, upoznao sam mnogo ljudi, stekao prijatelje, proveli smo vikend u podnožju Alpa, obišli pivaru staru 600 godina 🙂 Je l potrebno još nešto za ludo putovanje? Da, eestec duh! Mislite da ga je nedostajalo? Naravno da ne 🙂 Uskoro me čeka put u Ljubljanu na Spring Congress 2017, za šta vjerujem da će biti još jedno odlično putovanje i iskustvo, na čemu sam zahvalan trenutnom bordu što mi je povjerio poziciju zvaničnog predstavnika LC Novi Sad. Što se tiče planova za budućnost, planiram da otputujem u Tursku (vjerovatno Istanbul) i, recimo, negdje u Španiju ili Portugal. Ma uostalom, čim ugrabim slobodnog vremena, prva radionica koja bude aktuelna, tamo idem! 🙂
Milica: Do sada nisam imala mnogo prilike da putujem preko EESTEC-a. Bila sam na razmeni u Grčkoj i nakon toga dva dana na razmeni u Sarajevu. San mi je da odem u Španiju, kao veliki zaljubljenik u njihov jezik i kulturu i jedva čekam da se ukaže neka prilika. 😀

31260646574_eff5ec0c30_k

8. Planovi za budućnost?

Drago: Djelimično sam već odgovorio na ovo pitanje 🙂 Uglavnom, plan mi je da, kad završim sa Erasmus razmjenom i vratim se u Srbiju, jednu godinu studija potpuno posvetim eestec-u na razne načine, putovanja, clanstvo u bordu, to već ne zavisi samo od mene 🙂 I da, ne znam da li je ovo plan ili samo želja, ali EXIT EXCHANGE!!! 🙂 Toliko od mene, pozdrav!
Milica: Sada nam sledi jedan buran period, počevši od našeg najvećeg projekta KONTEH-a, zatim internacionalna radionica i eestech challenge. U aprilu planiram da odem na kongres u Ljubljanu kao predstavnik Novog Sada. Želim da se posvetim radu na projektima, da ih iznesemo na najbolji način i da zajedno sa ostatkom borda nastavim da radim na poboljšanju našeg lokalnog komiteta 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *