Šta sadrži dobro motivaciono pismo?

Prijave za učešće na nekom kursu, koordinatorsku poziciju na nekom od EESTEC projekata, neko od EESTEC putovanja, posao ili praksa… uglavnom zahtevaju motivaciono pismo, a često čak i ukoliko nije direktno zahtevano poželjno je ipak ga poslati, jer te ono odvaja od ostalih kandidata i osobi koja vrši selekciju govori zašto si baš ti pravi izbor. 

 • Upoznavanje – “Ja Tarzan, ti Džejn!”
  U prvom koraku se predstavljaš sa osnovnim informacijama, ali pored toga najbitnije je da prvo razumeš za šta se prijavljuješ. Ukoliko se prijavljuješ za koordinatorsku poziciju dobro se upoznaj sa time šta ona nosi sa sobom, potrudi se da razumeš projekat za koji se prijavljuješ, pronađi informacije na internetu i raspitaj se kod kolega koje su sa time imale iskustva. Potpuno je ista procedura i ukoliko se prijavljuješ za putovanje, saznaj sve što možeš o temi kao i o domaćinu kako bi u pismu naglasio šta te je navelo da se prijaviš. Takođe, ukoliko je pismo namenjeno poslu ili praksi, pronađi informacije o poslodavcu na Linkedin-u i lično mu se obrati, kao da ga poznaješ. Na svu sreću internet nam je danas sve to omogućio.

 

 • Ispričaj svoju priču
  Ništa „ne radi“ tako dobro na ljudski mozak kao što su priče. Ispričaj jednu sjajnu priču koja je povezana sa time za šta se prijavljuješ kako bi lakše ušao u izbor za radno mesto. Možeš koristiti piramidalnu strukturu pri pisanju, gde ćeš sve najbitnije informacije staviti na početak teksta, dok su manje bitne informacije stilski bogatije i bolje opisane smeštene u nastavku.

 

 • Izgradi vezu sa pozicijom 
  Ovo je mesto gde tvoje istraživanje (Linkedina i drugih mreža) stupa na snagu. Ovde moraš napisati zašto je rad u toj određenoj kompaniji, na određenoj poziciji ili putovanje važno za tebe, a ne samo zato što ti je bitno da dobiješ poziciju. Cilj je da izgradiš emocionalnu vezu zasnivajući se na prethodnom istraživanju.

 

 • Da li si TI zaista savršena osoba za tu ulogu?
  Sada je vreme da jasno objasniš kako se ti uklapaš u tu poziciju. Bitno je da bar dva puta pročitaš opis posla, kako bi svoje iskustvo i veštine obojio tim tonom. Nemoj preuveličavati, već naglasi ono što je bitno i ono što je povezano sa opisom tog posla. Nemoj ovde da prepričavati svoj CV, već se skoncentriši da predstaviš lepo ono najbolje i najspecifičnije za određenu ulogu. Kada je prvi put iPhone izašao imao je preko 200 funkcija. Stiv Džobs je mogao da govori o svim tim funkcijama kada ga je predstavlljao, ali je odabrao da priča samo o sedam. Da je pričao o svemu, prezentacija bi trajača čitavu večnost, a niko ne bi zapamtio one najvažnije. Tako i ti možeš reći: „Mislim da bih doprineo ovaj način…“. Navedi svoje iskustvo, prakse, volontiranja, sportove, sve što ima veze sa liderskim sposobnostima ili željenom pozicijom će se ovde odlično uklopiti!

 

 • Šta je tvoj Unique Selling Proposition?
  Motivaciono pismo treba da bude zanimljivo, kao interesantan članak koji vuče čitaoca da ga pročita i nauči nešto novo. Osoba koja ga čita treba da oseti da si ti drukčiji i da i da se izdvajaš od ostalih kandidata. U ovom delu je bitno navesti zašto si baš ti odgovarajući kandidat za tu poziciju i šta je to što te izdvaja od drugih (ne pominjući druge i ne upoređujući se sa njima). U trećem delu je bitno ponovo spomenuti zašto ste baš vi najbolji za ovu poziciju.

 

 • Poslednji korak!
  Na kraju se obavezno zahvali na izdvojenom vremenu za čitanje tvog motivacionog.
  Sada kada je pismo gotovo, 3 puta pročitaj ceo dokument, pošalji na adrese par svojih prijatelja da provere gramatičke greške i kako im se čini, prebaci pismo u PDF, potpiši se i spremno je za slanje.

Da rezimiramo. Motivaciono pismo, za razliku od radne biografije, služi za to da se osoba koja ga čita upozna sa tobom lično. U pismu je potrebno navesti šta te je motivisalo na prijavu, kako misliš da će to ukoliko budeš izabran uticati na tebe, na koji način misliš da bi doprineo toj poziciji kao najbitnije faktore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *