KNJIGE KOJE BI SVAKI STUDENT TREBAO DA PROČITA

Ideje koje su mi promenile život dobila sam čitajući.Bel Huks

 

Tokom studentskih dana, pored stručne literature, teško je naći vremena za čitanje drugih knjiga. Ali ipak, složićete se da je ovaj period najbolje iskoristiti za sticanje novih znanja i rad na sebi. 

Kako bismo vam u tome pomogli, predstavljamo vam listu od 7 knjiga iz oblasti ličnog razvoja, motivacije i napretka. Lista nije poređana po važnosti, svaka knjiga je jednako i na svoj način fantastična.

 

1. „Design Thinking“ Milovan Dekić, Marko Jevtić

„Design Thinking“ je knjiga koja nam govori o 5 faza u razvoju bilo kog biznisa: empatija, definisanje problema, ideacija, prototip i testiranje. Ova knjiga nas uvodi detaljno u svaku od ovih faza i uz primere, kako domaćih tako i svetskih, pokazuje šta je stvarno bitno kod uspešnog vođenja biznisa.

„Design Thinking“ nas navodi da bolje razumemo korisnike našeg proizvoda, jasno odredimo njihove prioritete i, što je najbitnije, kako da postignemo da naš proizvod rešava njihove probleme. Uči nas kako da testiramo prototipe, pronalazimo inovativna i zanimljiva rešenja i kako im se prilagođavamo.

2. „Idealan timski igrač“ Patrik Lenćioni

Lenćioni u knjizi „Idealan timski igrač“,  nam kroz priču o Džefu, lideru koji očajnički želi da spase firmu svog strica, otkriva pravi značaj rada u timu. Džef mora spoznati prave vrline koje poseduju timski igrači, a onda izgraditi kulturu zapošljavanja i razvoja zasnovanoj na tim vrlinama, što uopšte nije lako…

Lenćioni predstavlja praktičan okvir i ima sredstva za prepoznavanje, zapošljavanje i razvoj idealnih timskih igrača koji su prekomerno neophodni. Bez obzira da li ste lider koji pokušava da stvori kulturu timskog rada, profesionalno osoblje koje želi da angažuje prave radnike, timski igrač koji želi da napreduje ili pak student koji sanjari o svemu tome, ova knjiga će vam koristiti u svakom mogućem obliku.

3. „Nema opravdanja“ – Brajan Trejsi

Za uspeh vam nije potrebna sreća da budete neverovatno bogati, imate idealne kontakte, veze ili specijalne talente i slično. Jedino što je neophodno jeste samodisciplina.

Knjiga „Nema opravdanja“ pokazuje kako da postignete uspeh u tri značajna aspekta života:

  • Ličnim ciljevima;
  • Poslovnim i finansijskim ciljevima;
  • Celokupnoj sreći.

4. Najveće čudo na svetu“ – Og Mandino

„Najveće čudo na svetu“ je knjiga zasnovana na istinskim iskustvima Oga Mandina. Inspirisana je prijateljstvom koje je imao sa Sajmonom Poterom i koje mu je sasvim promenilo život. Poter je bio ljubazan i  mudar čovek koji je pomagao ljudima da spoznaju svoju vrednost i mogućnosti koje im život pruža.

Pored sjajnih ideja koje je podelio sa Ogom, Sajmon mu je poklonio ono najvrednije što je imao − Božji memorandum, skup genijalnih pravila, koja je Og morao prvo da istraži detaljno i primeni na sebi da bi ih kasnije podelio sa čitaocima, što je i uradio.

Prihvatite ove savete i svakodnevno ih praktikujte po nekoliko minuta i to će vam dati snagu da sopstveni život iz korena promenite.

5. „Kako plivati sa ajkulama – Harvi Makej

Harvi Makej u ovaj knjizi, na veoma duhovit i zabavan način, iznosi neka veoma važna i ozbiljna zapažanja. Suština plivanja sa ajkulama, kako tvrdi Makej, jeste da i pored evolucije ajkula, prvenstveno i najviše treba da se plaši mo njihovih uvek istih, osnovnih manevara.

Baš zbog toga smatra da postoje pravila koja će vam obezbediti bezbedno i uspešno plivanje. Ako želite da uspete u poslu, ili u ovom slučaju studiranju, ova knjiga mora da vam bude nadohvat ruke.

6. „Kaluđer koji je prodao svoj ferari“Robin S. Šarma

„Kaluđer koji je prodao svoj ferari“  jeste knjiga koja će vas naučiti kako da ostvarite svoje snove, uzmete sudbinu u svoje ruke i konačno dostignete sve svoje ciljeve. To je priča o vrhunskom advokatu Džulijanu Mentlu, kog je trka za uspehom i novcem dovela do gotovo fatalnog infarkta usred završne reči u prepunoj sudnici. Bliski susret sa smrću naterao ga je da razmisli o svom životu, o tome čemu zaista teži i šta je suština života i sreće. U potrazi za tim odgovorima odlazi na jedno neobično putovanje, u visine Himalaja među mudrace Sivane, gde započinje nov, jednostavan život ispunjen vedrinom. Ova knjiga će vam pokazati kako da gledate svet iz drugog ugla i kako da otkrijete šta je suština „svega“.

7. „Korak ispred svih“ – Džon Maksvel

Cilj ove knjige nije da vas obmane da je stav jedina bitna stvar. Njen cilj je da vam pokaže da je stav začetnik pozitivnih promena u životu. „Korak ispred svih“ nas tome uči tako što nam pomaže da shvatimo odakle proističe vaš stav, šta on može i ne može da učini za vas i kako možemo da ga učinimo našom najvećom prednošću.

Većina ljudi se svakodnevno nosi sa pet velikih prepreka u pogledu izgradnje pozitivnog stava: obeshrabrenošću, promenom, problemima, strahom i neuspehom. Ova knjiga će vam pokazati kako da se suočite sa ovim preprekama i kako ih uspešno savladati.

 

Tekst: Sara Đukanović

Leave a Reply

Your email address will not be published.